DShaovchev

DShaovchev

Виктор от Бургас със злато, отива на състезание в Азия

състезание "Sasmo". Той е сред 24-те български деца, които в конкуренция от над 30 000 участници от 15 държави завоюваха златни медали в различните възрастови групи – от 2-ри до 12 клас.

"Това е изключително добър резултат, предвид това, че от всички  30 102 участници в състезанието, златните медали са само 24, а 2 от тях са спечелени от бургазлийчета", каза Силвия Шаовчева, майка на най-малкия медалист – Виктор.

Вследствие на перфектното представяне в предварителния кръг на "Sasmo" за участие във финала са поканени общо 50 деца от България – всички притежатели на златна, сребърна или бронзова значка. Финалът на престижното математическо състезание ще се проведе на 15 август 2015 г. в Сингапур, като всеки състезател сам поема разходите за участието си – самолетни билети, такса правоучастие и престой.

Златната значка и поканата за участие във финалното състезание в Сингапур не е единственият успех на бургаския второкласник. Само за учебната 2014/2015 година това e шестото златно отличие за Виктор.

Едва на 8 години той има солиден опит и познания в точните науки. Сред наградите му са: златен медал с максимален брой точки от национален математически турнир "Иван Салабашев", първо място от областния кръг на международно състезание "Европейско кенгуру", три златни медала от различните кръгове на международното състезание "Математика без граници". За отличните си представяния в областта на математиката Виктор е награден с почетна грамота от Община Бургас и е член на клуб 2014 г.  на фондация "Димитър Бербатов", за чиято номинация Черноморие първи писа.