DSC_6199

DSC_6199

"Включи града" събира арт изяви в Морската градина на Бургас

"Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

Продължителността на проекта е 2 години, стойността му е: 801 873 лева. Той включва: фестивала "Включи града", ремонт на Графичната база, оборудване за фестивала. "Фестивалът е насочен към бургазлии, не към туристите, затова се провежда през този сезон", каза зам.-кметът по култура в община Бургас Йорданка Ананиева. DSC_6181Ръководител на проекта е Весела Йорданова - директорът на дирекция "Култура, маркетинг и връзки с обществеността". Той се изпълнява в партньорство с Дружеството на бургаските художници.

В Графичната база ще бъдат реализирани и част дейностите на фестивала – артистични ателиета, изложби и др. Графичната база в Бургас е една от петте съществуващи в страната. Община Бургас успя да спечели по проекта средства за нейния ремонт и догодина там ще бъде подменена дограмата, покривната конструкция, ще се обновят сградните инсталации и вътрешните пространства.

"Този проект е продължение на инициативата на кмета Димитър Николов, наречена "Завръщане в Бургас". Неговата цел е да се засили ролята на културата като двигател в процеса на обновление и развитие на нашия град. Най-важното събитие по проекта е организирането и промотирането на фестивала "Включи града", каза зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Фестивалът "Включи града" ще се провежда в три  поредни години, през ранната есен. Мястото е Морската градина на Бургас, в пространството от Културен център Морско казино до Графична база. Събитието включва няколко сегмента: изложби, арт инсталации, пърформанс, концерти, кино, творчески работилници. В този фестивал  границите между артисти и публика не съществуват. Можеш да видиш, да докоснеш, да почувстваш или да създаваш изкуство – как ще се включиш, избираш ти.DSC_6189

По проекта е предвидено перо за покупка на  литографска преса, други пособия за работа в литографска техника, озвучителна техника, фотоапарати, камери, фотопринтери; танцов под и др.

Акцент се поставя на младите творци, които нямат достатъчно възможности за изява, и на модерното изкуство.

Проектът се роди от идеите на всички културни общности в Бургас. Общинска администрация ги взе под внимание и направи всичко възможно да ги пригоди към неизбежните задължителни изисквания на Европейския съюз.

Обявени са обществени поръчки по отделните сегменти на проекта, като информация за тях е публикувана в сайта www.burgas.bg. Документи могат да се подават до 9 септември. Помислено е за защита на  идеите и правата на творците.