Diana

Diana

"Включи града" започва с 2 премиери Началото ще бъде дадено с една литературна премиера и фотоизложба. Мястото е културен център "Морско казино", а началото е 18.00 часа. 

Журналистката Диана Саватева и фоторепортерът Елена Фотева показват, че журналистика и изкуство могат да си партнират успешно. "Градът – любовна карта" е втората поетична книга на Диана. Тя е отпечатана по проекта на Община Бургас за издаване книги на бургаски автори. Редактор е поетесата Венда Райкова, корицата е илюстрирана с картина на проф. Светозар Бенчев, а художественото оформление е на Петър Пецин.

"В поезията избирам асоциацията пред описанието, загатването вместо изричането, уважавам правото на читателя "да допише" стиха", казва Саватева.

Стихове от трите цикъла в книгата – "Ореолът на болката", "Памет за щастие" и "Незаличимо", фрагменти, обединени под названието "Думи, освободени от гравитацията", както и откъси от т.нар. "Безкрайна поема" на премиерата ще представят приятели на Диана Саватева.

Кои ще бъдат рецитаторите, ще остане тайна до четвъртък. Не е тайна обаче, че те са приятели и на другия автор в събитието – Елена Фотева. "Репортажното снимане е моето ежедневие, но това не означава, че през обектива не виждам живота и по друг начин, всъщност не разделям фотографията на вестникарска и художествена,  наричам добрият кадър креативен – той не просто изобразява, а събужда усещания, провокира размисъл", смята Елена Фотева. С нейни черно-бели фотографии е илюстрирана и "Градът – любовна карта". Те ще бъдат експонирани в зала "Георги Баев" заедно с други творби на Фотева.

"Включи града" се организира в рамките на проект на Община Бургас "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", Договор № BG161PO001/1.1-10/2010/004, финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.

"Включи града" е в подкрепа на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.