VladoP

VladoP

Владо Пенев с приз от "Четящият човек"

офциалното откриване на второто издание на фестивала.  Статуетката е изработена от скулптора Никола Личков. Наградата се присъжда на Владимир Пенев за дългогодишния му път на четящ актьор, за приноса му добрата литература да стигне до зрителите със средствата на киното и театъра. И за пътя му от тук нататък – вече с друга мисия. Почетният приз ще му бъде даден от първия носител на наградата – писателят Алек Попов.

След откриването ще има концерт на "Обичайните заподозрени" – Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов. 

Утре, 11-ти септември, министърът на културата Петър  Стоянович  и кметът Димитър Николов ще открият три изложби: библиофилски поетични книги с авторски илюстрации на български художници: Калин Донков - Светлин Русев, Христо Фотев - Симеон Венов, Робърт Бърнс - Стефан Божков, Пенчо Кулеков - екслибрис, Здравка Владова - Христо Керин, Юри Лазаров - Анри Кулев, Калин Терзийски - Калин Терзийски. Изложбите екслибрис и български комикси, които ще бъдат съпроводени с лекции по темата и мултимедийни презентации на Димо Колибаров, Петър Станимиров, Антон Стайков и Румен Чаушев. 

Алек Попов, Васил Георгиев и Михаил Вешим ще представят новите си книги "Сестри Палавееви", "Апарат" и "Руският съсед" в "Литературно кафене "Хеликон", което навършва десет години. Христо Карастоянов ще чете откъси от неизлязлата си още книга "Работно заглавие: "Часът на смъртта" в традиционната вечер на "Хеликон". А на 13-ти септември, петък, Бойко Ламбовски и Пламен Димитров ще ни въведат в "Пияната метафора" с рецитал на поезия съчетан с кулинарно-винарски ретроспекции. 

Ще бъде представен и аудио вариант на "Сестри Палавееви" като към Алек Попов ще се включат актьорът Стоян Алексиев и издателката Дениз Герганова. 

Специално внимание в програмата на "Четящият човек" е отделено на децата и стремежа им към четенето. Ще им гостува Биляна Траянова с нейната "Хариша". 

Театралната програма включва две представления в театър "Адриана Будевска" - "Живак", авторски спектакъл на Димитър Живков (носител на "Аскеер’2013"), режисьор Димитър Стефанов и "Алкохол", авторски спектакъл на Цветелина Стоянова-Цв. по романа на Калин Терзийски и Деяна Драгоева. 

Ваня Кубадинска (Гьоте институт-София) и Кристофър Бъкстон (Великобритания) ще са лекторите на семинара за журналисти "Една медия в медиите". В рамките на семинара ще се представи и книгата на Мирон Цовнир "Паразити на безсилието".

Наши партньори и участници в събитията са Гьоте институт-София, Националната художествена академия, Съюзът на българските художници, както и Europeana – Европейският дигитален музей и библиотека. 

Голяма популярност набира и фотоконкурсът "За книгите и хората" (foto.helikon.bg). Заради нарастващия интерес, времето за изпращане на снимки бе удължено с 15 дни. Наградените творби ще бъдат оповестени на закриването на фестивала. 

Фестивалът тази година е организиран от Обществото за култура на четенето и писането и ще се проведе с подкрепата на веригата книжарници "Хеликон" и Община Бургас, която любезно предоставя помещенията на културния център "Морско казино", лятната сцена "Охлюва" и знакови пространства в Морската градина.

Второто издание на фестивала "Четящият човек" се провежда и в подкрепа на кандидатурата на Бургас за европейска столица на културата през 2019 година.