Собственикът на "Винпром Карнобат" ООД Миньо Стайков най-вероятно е сред задържаните. Снимка Dir.bg, Vesti.bg и Лина Главинова

Собственикът на "Винпром Карнобат" ООД Миньо Стайков най-вероятно е сред задържаните. Снимка Dir.bg, Vesti.bg и Лина Главинова

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси, находящи се в във "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД, съобщиха от прокуратурата, предаде vesti.bg.
Процесуално-следствените действия – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.
Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа "липсващи търговци", с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС, посочват от прокуратурата.
Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари - в периода 2009г. – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.
Под ръководството на Специализираната прокуратура, на 18.07.2018 г. бе установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.
Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на град София, град Карнобат, село Венец и село Церковски, община Карнобат.
На извънреден брифинг заместник-главния прокурор Иван Гешев каза: "Собственикът на "Винпром Карнобат" ООД Миньо Стайков най-вероятно е сред задържаните". По информация на NOVA той е задържан за 24 часа, не му е повдигано обвинение.
Зам.-главният прокурор съобщи, че делото е образувано преди около два месеца.
Тогава е открита и фабрика за незаконни тютюневи изделия в Карнобат. Печалбата й е била от 2,5 млн. лв. на седмица, т.е. 6 млн. лв. на месец, обсни Гешев и добави, че работниците в нея са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката, докато са работили – имали са спални помещения, фитнес, всички удобства.
Сградата на фабриката е собственост на сина на кмета на Карнобат и е давана под наем по традиционна схема при случаите на незаконни производства, заяви още Иван Гешев.
Синът на кмета също е задържан.
Една от линията на разследването е, че пари от незаконната дейност са изпирани през винпрома. Все още е трудно да се каже каква е щетата за държавния бюджет. Претърсвания в момента вървят на 6-7 адреса, коментира Гешев.
На място в Карнобат и околните населени места е зам-главният прокурор по разследването Борислав Сарафов, за да оказва методическа помощ. Правят се проверки на фирми от НАП и митниците. Проверява се и дали "Винпром Карнобат" е декларирал правилно пред държавата произведеното.
Иван Гешев обясни, че утре ще са ясни доказателствата и дали ще се повдигнат работни обвинения срещу някои от задържаните лица.
Той каза, че нямало връзка между акцията от преди няколко дни срещу бизнесмена Ветко Арабаджиев, който се издирва от Интерпол, и днешната акция.

Галерия