100_6201

100_6201

ВМРО сменя табели на улица "Ванче Михайлов"

Табелите бяха монтирани на едноименната улица в бургаския комплекс "Братя Миладинови". Улицата бе наречена на името на големия българин през март 2000 година с решение на Общинския съвет по предложение на Георги Дракалиев.

Днес се навършиха точно 21 години от смъртта на Иван (Ванчо) Михайлов. Легендарен водач на ВМРО и на борбата за освобождение на българите в Македония, успял да обедини около себе си национално-отговорните фактори в Организацията и да я преведе през тежките времена на националното крушение и униние в периода между двете световни войни.

След убийството на Тодор Александров през 1924 г., Иван Михайлов застава начело на "най-мощната революционна организация в света", както английската преса определя ВМРО. Той заема този пост до 1934 г., когато организаторите на просръбския преврат от 19-ти май се заемат със задачата да прекратят борбата на македонските българи против сръбската окупация на Вардарска Македония. Михайлов е принуден да воюва с българската армия или да избяга. Той отказва да се стреля срещу български войници и идва в Бургас, откъдето е изведен зад граница. През целия си дълъг живот в изгнание той не престава да работи за българската кауза в Македония. Негови са думите "Македония без българите, огън да я гори!".