Въртят "Бялата лента" на "София филм фест на брега"

То ще се проведе от 11-ти до 19-ти март. Фестивалът се организира от сдружение "Арт фест", община Бургас и сдружение "На брега".

 

В рамките на 9 дни киноманите ще могат да видят най-доброто от европейското и световно кино. "Бялата лента" е носител на "Златна палма" и е сред претендентите за "Оскар". В програмата са включени и заглавията "Храна за душата"  на Фатих Акин, "Сън" на Ким Ки Дук, "Анна Каренина" на Сергей Салавьов и други. Зрителите в Бургас вече са гледали филми на Акин и Ки Дук. В предишните издания на фестивала са показвани "На прага на Рая" и "Музиката на Истанбул" на родения в Турция Фатих, както и "Пролет, лято, есен, зима" и "Стик номер 3" на Ким Ки Дук.

Българското кино ще бъде представено с 2 заглавия - игралния филм "Зад кадър" на Светослав Овчаров и документалия - "Европолис" на Костадин Бонев.

За първи път в Кукления театър ще бъдат показани филми на DVD. Филмите са селектирани на "Операция кино", която обединява 4 балкански фестивала - в Сараево, Истанбул, Клущ и София", каза проф. Георги Дюлгеров.

И тази година ще бъде връчена статуетката "Сребриста чайка". Статуетката се дава на най-добрия филм, избран от журито и на лентата, отличена от публиката. Зрителите имат право да гласуват след всяка прожекция. Оценките се поставят по 6-балната система.

В програмата на фестивала ще бъдат показани и късометражните филми от програмата "Jameson".

Билетите за прожекциите ще се продават на касата на киното и на касата на драматичния театър. Цената на билета е 6 лева. Карта от 10 билета ще струва 50 лева, а тази от 20 билета - 80 лева.