ObstinaVarna3

ObstinaVarna3

Във Варна обявяват поръчка за зелените площи

и за описване на зеленината в градските паркове и курортите. Тези дейности представляват трети и четвърти етап от изготвянето на публичния регистър на зелените площи, който е предизборно обещание към варненци на кмета Иван Портних. Описът ще включва озеленените пространства, декоративните дървета и дърветата с историческо значение.

Заданието за изготвянето на регистъра е направено през 2011 година от Варненския свободен университет. В него се предвижда документът за зелените площи да се реализира на седем етапа. Вече са изпълнени първите два. До този момент е събрана документацията за направените през годините изследвания, осигурени са кадастрални карти, описано е уличното озеленяване, заснета е растителността в кварталните градинки и районните паркове.

Обществената поръчка за третия и четвъртия етап от изготвянето на регистъра на зелените площи е на стойност 55 000 лева. Срокът за изпълнението й обхваща един вегетативен период за растенията от една година. Подробности могат да се видят на сайта на общината. Последните три етапа ще се осъществят след 2015 година. Те предвиждат описване на растителността в извънградските и крайградските паркове, земеделските и горските площи, както и в промишлените зони. На финалния етап данните ще бъдат обобщени и зеленият регистър ще бъде окончателно готов. Чрез него ще се осъществяват текущо наблюдение, контрол и мониторинг на състоянието на зеленината в морската столица. На базата на регистъра ще се изготвят програми за озеленяване и ще се правят задания за устройствено проектиране.