Proekt1

Proekt1

Във Варна стартира проект за предоставяне на социални услуги

финансова помощ – BG 051PO001-5.2.07 "Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора – дейности "Социален асистент" и "Домашен помощник" – фаза 3, стартира изпълнението на Договор № BG 051PO001-5.2.07-0179-C-0001, "Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора". Периода на предоставяне на услугите "Социален асистент" и "Домашен помощник" е 12 месеца, считано от началото на месец март 2011 година. 

Общата цел на проекта е подобряване качеството на живот на хора с трайни увреждания, възрастни и самотно живеещи хора чрез създаване на условия за ефективно упражняване на правото им на независимост и социално включване, включително и намаляване на риска от зависимост от институционален тип грижи. 

Това ще бъде осъществено чрез осигуряване на равен достъп до информация чрез услугата "Социален асистент" и "Домашен помощник". Ще бъде намален на риска от зависимост от институционален тип грижи за хора, нуждаещи се от помощ за обслужване и социално включване чрез превенция на риска и подкрепа за реинтеграция. Териториалният обхват на социалните услуги от организацията ще бъде разширен, както и придобиването на професионалните умения и мотивация на домашните помощници и социалните асистенти, чрез въвеждащо и надграждащи обучения.

Чрез дейностите по проекта ще бъдат обхванати лица с различни видове трайни увреждания, възрастни, самотно живеещи лица, неспособни сами да организират ежедневието си. 

Проекта се ревизира на територията на четири Общинни – Варна, Бяла, Провадия и Аксаково и на практика разширява 15-годишния успешен опит на Агенцията за социално развитие „Вижън”, като водещ доставчик на социални услуги в България и член на Европейската асоциация на доставчиците на социални услуги за хора с увреждания.

Днес+