Часовете, в които преподавали японски учители, винаги били пълни с ученици. Снимки личен архив Станислава Арсенова и авторът

Часовете, в които преподавали японски учители, винаги били пълни с ученици. Снимки личен архив Станислава Арсенова и авторът

Японци преподавали информатика на ученици от бургаската Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" и то във време, когато тези специалности не са се изучавали в гимназията. Първите учители от Страната на изгряващото слънце дошли през учебната 1997 - 1998 година. Така в продължение на десет години тук са преподавали Хироми Акада, Рьотаро Такано, Риса Катаями, Макото Кудо. Партньорските отношения били създадени с японската агенция JOCV, която изпращала учителите - доброволци. Бургаската ПГЕЕ била единствената в областта, в която японци преподавали информатика и информационни технологии.

С помощта на японската агенция била осъвременена наличната техника и се изгражда компютърна мрежа в училището.

"Японците, с които работихме, знаеха български език. Всеки един от тях преминаваше няколкомесечен езиков курс, за да може да преподава на нашите ученици", разказа Станислава Арсенова - преподавател по информатика и информационни технологии в бургаското училище. Тя и другите й колеги, които са работили с японците пазят чудесни спомени от онова време.

Доброволците от фондацията водили часовете по свободно избираема и задължително избираема подготовка в училището. Учениците се учили да работят с актуален софтуер, програмни езици, които не са били включени в задължителната учебна програма, научили се как да използват софтуер за създаване на уеб страници и уеб дизайн.

За десетгошния престой на японските преподаватели в бургаското школо свидетелстват документи и снимки, които учителката Станислава Арсенова пази.

Близо 17 години след приключване на програмата с японската фондация, Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" е водеща в обучението на ученици в IT специалностите. В гимназията, освен традиционните специалности, свързани с електротехниката и електрониката, се изучават и "Програмно осигуряване", "Програмиране на роботи", "Приложно програмиране" и "Компютърна техника и технологии". А завършилите средното си професионално образование с тези специалности имат добър старт при продължаване на обучението си във висше учебно заведение и започване на работа. Не случайно и водещите фирми в IT сектора работят и с ПГЕЕ, за да помагат при подготовката на нужните им кадри.

Галерия