Това е второто издание на фестивала

Това е второто издание на фестивала

Ясни са имената на петимата финалисти за Европейската литературна награда за роман "Димитър Димов", обявиха организаторите на фестивала "ВарнаЛит". В тазгодишното издание на конкурса за престижния приз ще се състезават писателите Дмитрий Глуховски, Добромир Байчев, Жером Ферари, Саулюс Шалтянис и Тайе Селаси. Победителят ще бъде обявен на официална церемония на 29-ти май от 19.00 ч. в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна.

За авторитетния приз през 2019 г. ще се състезават руснакът Дмитрий Глуховски с "Текст" (издателство "Сиела"), българинът Добромир Байчев с "Глиненият цар" (издателство - Конкурс за непубликуван български роман "Развитие"), французинът Жером Ферари с "Проповед за падането на Рим" (издателство "Факел Експрес"), литовецът Саулюс Шалтянис с романа "Дневникът на еврейската принцеса" (издателство "Наука и изкуство") и британката Тайе Селаси с романа "Отивам си е възвратен глагол" (издателство "Жанет 45").

Общо 39 романа се състезаваха в първото издание на Европейската литературна награда "Димитър Димов". Призът ще бъде връчен по повод 110 години от рождението на писателя и е част от съпътстващата програма на фестивала ВарнаЛит в морската столица. Европейската литературна награда "Димитър Димов" е първата награда, за която се надпреварват едновременно родни и чуждестранни автори, издадени на български език.

Отличието се връчва под патронажа на кмета на Варна Иван Портних и има за цел да популяризира съвременни романи с висока художествена стойност, писани в цяла Европа и издадени на български език. Наградата бе учредена през миналата година от дъщерята на Димитър Димов – Теодора Димова, и Управителния съвет на фестивала "ВарнаЛит".  

Право да номинират имаха само издателите, които по регламент могат да предложат до два романа от европейски и до два романа от български писатели, издадени с логото им през календарната 2018 г. Крайният срок за подаване на заявки за номинации бе 15-ти януари. Издателствата, кандидатствали със свои произведения за конкурса, са 21, а общият брой на номинираните романи, които ще се състезават в първото издание на наградата, е 39, като 28 от тях са на български автори и 11 – на европейски.