Проектът за язовирите в Порой и Ахелой ще бъде реализиран по Закона за обществените поръчки. Снимка Черноморие-бг

Проектът за язовирите в Порой и Ахелой ще бъде реализиран по Закона за обществените поръчки. Снимка Черноморие-бг

Водата в язовирите "Порой" и "Ахелой" ще става за пиене до края на лятото. До тогава трябва да е приключил проект за изграждането на 11-километров водопровод, по който водата от двата водоема да стига до язовир "Камчия" и да се изолзва за битови нужди в случай на необходимост.

Този проект бе обявен в началото на декември, когато стана ясно, че водата в язовир "Камчия", откъдето се захранва Бургас е с намален обем и се задава водна криза. За да не се повтори ситуацията с Перник, от правителството взеха решение да бъде обявено бедствено положение, за да може до края на февруари водата да потече от Порой и Ахелой по тръбите на бургазлии.

Спешно изграждат 11-километров водопровод, за да не остане Бургас без вода

Сега обаче ситуацията е променена, заради проливните дъждове от средата на януари и падналия сняг през изминалата седмица. Това е увеличило обема на Камчия и проектът ще бъде реализиран по нормалния начин като се спазва Закона за обществените поръчки. Това обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

"Язовирите в Порой и Ахелой са в лошо състояние. Те са били само експлоатирани, но не са били поддържани. Проектите са готови, ще бъдат сложени най-хубавите тръби", допълни министър Димитров.

"За да бъде реализиран проекта, трябва да бъдат обявени няколко обществени поръчки. Някои от тях вече са факт", каза в отговор на въпрос на "Черноморие" Ганчо Тенев - изпълнителен директор на ВиК - Бургас. Обществени поръчки ще има за ремонт на язовирните стени, за водоземните кули, за чистене на наносите, за осветлението, за ремонт на пътя, за изграждане на водопровода, за изграждане на помпени станции. По проект трябва да има две пречиствателни станции и три помпени станции. "До края на лятото проектът трябва да бъде завършен", каза още Ганчо Тенев.

Целта на проекта е да докара вода от двата язовира в Порой и Ахелой до Камчия, за да бъде използвана тя за битови нужни, когато обемът в Камчия е силно намалял.

Министър Димитров: Бургас и Варна ще имат вода за 1,5 години

Така язовирите, които са строени за напояване, ще сменят предназначението си и ще бъдат използвани и за битови нужди.

"Капацитетът на язовира в Порой е 8 156 000 куб. м. вода, а на този в Ахелой - 3 380 000 куб. м. вода. Водата в Порой ще стигне за напояване на земеделските земи за 22 години, а тази в Ахелой - за 18 години. Двата язовира не се използват много, защото има незначително напояване. След като завършим проекта обаче, водата от тях ще стига до Бургас и той ще се превърне в централен разпределител, защото водата може да стигне до Южното Черноморие", допълни министър Димитров. Така Бургас ще ползва три източника - Камчия, Ясна поляна, Порой и Ахелой.