DSC_3772

DSC_3772

За първи път министър на културата връчи "Нестинарка"

и популяризирането на българското песенно творчество в рамките на Международния фолклорен фестивал. Откакто е учредено отличието обаче, министър не е стъпвал на сцената на Летния театър в морския град. Сега това направи министърът на културата д-р Петър Стоянович, който поднесе статуетката на тазгодишния й носител проф. Стефан Чапкънов - дългогодишен ръководител на професионален ансамбъл "Странджа".

DSC_3613DSC_3647

41-то издание на фестивала започна с дефиле на съставите участници. От площад "Тройката" по главната улица "Александровска" премина дефилето с ансамблите на Гърция, Сърбия, Хърватия, Грузия, Словакия, Турция, Италия, Индонезия. По традиция всички участници се представят с по един танц на площад "Атанас Сиреков", пред сградата на общината, преди да се отправят към Летния театър за откриването. Ансамблите на Полша, Египет, както и този от България и от Истанбул  не участваха в дефилето. Те се присъединиха към колегите си в Летния театър за официалната церемония. Тя бе предшествана от прожекцията на филм, посветен на кандидатурата на Бургас за Европейска столица 2019 година. Минути след това кметът на община Бургас Димитър Николов даде старт на най-стария фестивал, който е под мотото "Да съхраним традициите на дедите си и да ги предадем на поколенията".DSC_3794

Специални гости на форума бяха министърът на културата Петър Стоянович и председателят на Съюза на българските композитори - проф. Петър Льондев. По традиция преди началото на концерта се връчва и приза "Нестинарка". Тази година честта се падна на министъра на културата Петър Стоянович. Наградата е за проф. Стефан Чапкънов, 43-годишен ръководител на ансамбъл "Странджа" за цялостния му принос към фолклорното изкуство. Министър Стоянович сподели пред публиката, изпълнила залата на Летния театър, че е важно не само да съхраним традициите си, но и да ценим и тачим талантите си. А с танца "Нестинарка" в изпълнение на ансамбъл "Странджа" започна концерта на участниците във фестивала.

Всяка вечер от 20.00 часа бургазлии ще имат възможност да се насладят на уменията на танцьорите, да се запознаят с традициите им и автентичността на фолклора им. Входът е свободен.

Международният фолклорен фестивал, чийто организатор е община Бургас се провежда в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година.