DSC_8355

DSC_8355

Зафиров: Комисията "Златанов" е била за натиск и на практика петима човека могат да решават съдбите на хора. Това заяви бургаският народен представител от "Коалиция за България" и член на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Атанас Зафиров. Той разкри и още скандални дейности на комисията, а именно нейното функциониране и вземане на решения, без да има председател. Зафиров припомни, че в момента председателят на комисията е отстранен и срещу него се води досъдебно производство, а главният секретар на комисията Красимира Мирчева е уволнена и не е даден точен отговор защо.

Зафиров изрази мнение, че комисията е създадена като форма на натиск и омаскаряване на политици, общественици и бизнесмени и тази практика трябва да бъде спряна. Социалистът обясни, че на изслушването на комисията в Народното събрание не е станало ясно какъв е смисълът от съществуването й точно в този вид, в който е разписана в закона. По думите му представеният от комисията доклад за дейността й през 2012, който ще бъде разгледан утре в парламента, е "само празни приказки и добри пожелания". "Големият въпрос е с каква санкция те са се събрали и дори са променили правилата на работа, което е още по - скандално. Предстои да бъде направен анализ на този техен акт", заяви Зафиров.

Той съобщи, че се предвижда създаване на подкомисия в Народното събрание, която да се занимава специално само с този казус. Народният представител обясни още, че в правомощия на председателя на комисията е преценката кое решение да се придвижи към институциите и да стане обществено.

"Друг факт, който се установи вчера е, че е имало известно забавяне или изобщо не е качено решението за конфликт на интереси на г-н Плевнелиев, в качеството му на министър. Това е взето като лично решение на председателя на комисията", съобщи Зафиров. Депутатът посочи и друг случай за начина на работа на комисията: "Моят конкретен казус за Вяра Петрова в тефтерчето на Златанов е отбелязан, като "да се удари". В същото време е взето решение, че няма конфликт на интереси. Това решение обаче е взето в негово отсъствие. Това мен ме навежда на определени мисли", заяви Зафиров.

Той обясни, че решението е бавено 9 месеца и явно се е търсел изход, който да удовлетворява всички. И поясни, че г-жа Петрова има защитници в ГЕРБ и в началото на тефтерчето е било записано да се пази, но след това тя е излязла от партията и към края му решението е друго. Според него трябва да бъдат разследвани и хората припознати зад инициалите от тефтерчето. "За момента само Искра Фидосова се припозна и макар и да отрече в началото, след това си подаде оставката за да си изчисти името", допълни Зафиров.