IMG_0123

IMG_0123

Златка Бобева гостува в детската галерия в Бургас Изложбата е на малките творци от школа "Батик" и на тяхната ръководителка. Не безизвестен е фактът, че Златка Бобева е основател на първата школа по батик в България – национално достижение за града ни, носител на специална награда за преподавател по изобразително изкуство, носител на приза "Почетен гражданин на Бургас".

Школа "Батик" е основана през далечната 1980 г. към народно читалище "Асен Златаров 1940", към което функционира и днес. През дългите години на творческа дейност детската школа работи и се развива и към ОУ "Братя Миладинови". От миналата година школа "Батик" е приета под егидата на посолството на Република Индонезия и с подкрепата на сдружение "Приятели на Индонезия – Нусантара" малките бургаски творци имаха своята целогодишна пътуваща изложба в рамките на културната програма на Индонезийското посолство. Детската изложба разкрива необятната, причудлива и весела страна на нашия свят. В нея, чрез форми и цветове е уловена щедростта на природата, светът е без граници, радостта е основен мотив. Изложбата в галерия "De’ Art" е разширено представяне на пътуващата изложба.
Богатия колорит и ефектната неподражаемост на техниката „батик” се дължи на спецификата на рисуване върху памук или коприна с разтопен восък и бои. Няма точна информация за годината и мястото на произход на батика. Популярно е разбирането, че батикът възниква преди повече от 2000 години. Разпространявал се е в страните от Далечния и Близкия Изток, Азия, Индия, Индонезийските острови. Днес древната техника е част от световното културно наследство, за родина на което е прието да се смята Индонезия.