Cherni_lebedi

Cherni_lebedi

Зоопаркът във Варна търси спонсори да купи черни лебеди Тасмания, Австралия. Обявени са като рядък и защитен вид. Мъжкият е по-едър, но и двата пола са много красиви - с черно оперение, което подчертава свойствените за лебедите изящество и грациозност. Особена красота  на черния лебед му придават ослепително белите махови пера. В предния край на човката също има бяла ивица.

Двойка черни лебеди са били отглеждани във варненския зоопарк до  2012 г. През март същата година те са били откраднати  и до този момент не са възстановени като вид в зооколекцията, съобщи Иванка Стоянова, директор на зоопарка. Вече е намерена подходяща двойка черни лебеди и за нея са необходими 1100 лв.  Те  биха допринесли за видовото разнообразие в сектора на птиците и ще са много интересни за посетителите, обясни Стоянова.
Всеки, който желае да помогне на зоопарк Варна да събере средства за закупуване на двойка черни лебеди, може да го направи,  чрез банков превод с произволна сума към ЦКБ:
ОП "Зоопарк-СЦ"
IBAN BG 64 CECB 9790 3124 1534 00
BIC CECBBGSF
При събиране на необходимата сума и закупуване на птиците те ще могат да бъдат осиновени. Това става чрез предоставяне на средства за месечната издръжка в размер на 50 лева за всяка от тях.  Осиновителите могат да станат кръстници и да изберат име на своя любимец, а при желание да поставят табела със своето име до неговото местообитание. Осиновител може да бъде всяко физическо или юридическо лице, а в знак на благодарност за грижите от зоопарка издават специална грамота.