Звездоброецът на проф. Венелин Божидаров е в близост до Обсерваторията в Морската градина на Варна. Снимки Пресцентър Община Варна

Звездоброецът на проф. Венелин Божидаров е в близост до Обсерваторията в Морската градина на Варна. Снимки Пресцентър Община Варна

Пластика "Звездоброец", дело на склуптора проф. Венелин Божидаров ще краси Морската градина във Варна. "Това е символ на вечния човешкия стремеж към звездите и тъй като сме на територията на Обсерваторията, нека посветим тази скулптура на 50-та годишнина на НАОП "Николай Коперник"! Благодаря на проф. Венелин Божидаров, благодаря на колегите от дирекция "Култура и духовно развитие" за добрата работа! Нека както "Рибарят и златната рибка" носят усмивки на хората, така и "Звездоброецът" да ни радва и да ни кара по-често да се взираме в нощното небе и да мечтаем. Нека го пазим!", заяви при откриването на склуптората кметът Иван Портних.   

"Една скулптура се защитава в ателието, излезе ли навън, даваш й думата на нея, нека тя говори на хората“, каза проф. Венелин Божидаров, който е автор и на пластиката "Рибарят и златната рибка".

"Когато Венелин Божидаров моделирал своя звездоброец, той самият не е знаел за къде точно го прави. Преди няколко години  го видял в мислите си, усетил непреодолимо желание да го създаде и го създал такъв, какъвто го виждате – отправил бронзовите си очи към звездното небе. По-късно проектът премина успешно през Експертния съвет по естетизация на градската среда към Дирекция "Култура и духовно развитие" и със средства от Община Варна бе реализиран", сподели Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие". Благодарност за подаръка и за доброто сътрудничество с Община Варна отправи Свежина Димитрова, директор на НАОП "Николай Коперник". Сред гостите на събитието бе ректорът на Техническия университет проф. Росен Василев, културни дейци, астрономи от обсерваторията.

Галерия