Сградата, където ще се помещава библиотеката е завършена

Сградата, където ще се помещава библиотеката е завършена

Бургаските съветници - Стоян Коларов (коалициа "БСП за България" б.а.) и Христина Секлемова (СЕК) са отправили питане до кмета на Бургас Димитър Николов във връзка с изградения паркинг в новата сграда, където ще се помещава Регионална библиотека "Пейо Яворов".

Конкурсът за избор на проекта за реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център за съвременно изкуство и библиотека, обявен от Община Бургас, бе спечелен от "Дизарх" ООД с ръководител на колектива архитект Делян Жечев. Проектът е избран пред останалите, тъй като в него се предвижда преустройство на вътрешния двор с възможност да обособяване на малък амфитеатър.

Реконструкцията на сградата на бившата Немска болница започна през 2019 година и се реализира чрез смесено финансиране.

"В края на миналата година пред бургаските медии беше представена новата сграда на Регионалната библиотека в Бургас. В свое изказване тогава, което е широкодостъпно в интернет, зам.-кметът в Община Бургас инж. Чанка Коралска казва, че проектът се изпълнява такъв, какъвто е по обществена поръчка, с разлики единствено в цвета. Същото първоначално твърди и проектантът на сградата – арх. Делян Жечев. По-късно внася уточнението, че поставените плоскости на фасадата са различни от предвидените, както и, че е преосмислено изграждането на амфитеатър в двора на библиотеката поради технически причини, свързани със сигурността на книгите, съхранявани в хранилищата на сутерена и заради близостта до жилищни сгради, както и това, че зелената площ няма да може да бъде добре поддържана.

Интересен момент е, че журито, което е оценявало проектите,  дава препоръки към изпълнителя на обществената поръчка да не се изгражда подземен паркинг, а пространството в сутерена да се оползотвори за допълнителни хранилища и експозиционни площи за музея. Видно от последващите действия на Община Бургас тази препоръка е нарушена, което поставя под съмнение прозрачността и ефективността на провежданите от Община Бургас обществени поръчки и процедури", пише в питането на двамата съветници.

Въпросите, на които те очакват отговор от кмета Николов са:

1. Кога е променен проектът „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно - образователен център за съвременно изкуство и библиотека“, находяща се в централната част на град Бургас, и с кого са били съгласувани промените по него?

2. Ако дворното пространство е най-голямото достойнство на проекта, защо той е променен?

3. Ако амфитеатралното решение е представлявало пречка за съхранението на книгите, защо първоначалният проект е бил одобрен?

4. Има ли връзка изграждането на подземния паркинг със събарянето на сградата?

5. Какво е наложило изобщо изграждането на подземен паркинг в двора на библиотеката, вместо дворното пространство да бъде зелени площи и паркова мебел?