Заради противоепидемичните мерки, професор Дюлгеров няма да свали маската от лицето си. Снимка Черноморие-бг

Заради противоепидемичните мерки, професор Дюлгеров няма да свали маската от лицето си. Снимка Черноморие-бг

Без папионка, но с маска ще бъде проф. Георги Дюлгеров на тазгодишното 18-то издание на Международния "София филм на брега", който започна тази вечер. Така за първи път режисьорът на култовите ленти "Авантож" и "Мера според мера" ще се представи пред киноманите без характерния си стайлинг - смокинг и папионка, в досегашните му кино изяви. Причината за никой не е тайна, спазване на всички противоепидемиологични мерки на Министерството на здравето във връзка с пандемията от корона вирус. Не само професорът, но и всички зрители по време на прожекциите на "София филм фест на брега" трябва да бъдат с маски.

18-то издание на кинофорума ще се проведе от 1-ви до 9-ти октомври и всички прожекции ще бъдат в Общинско кино "АБ", което се намира в театър "Адриана Будевска". Проф. Дюлгеров, който е художествен ръководител на форума, както и членове на професионалното жури няма да бъдат в салона при публиката. Ще им бъде отделено специално място, научи сайт "Черноморие".

"Фестивалът се прави в много трудно време. Макар и с няколко месеца закъснение, той ще се реализира", сподели пред "Черноморие" проф. Дюлгеров. Имало е вариант "София филм фест на брега" да се проведе и през лятото, на открито. Професорът е отказал, защото кино се гледа на закрито, с хубав звук и картина.

Международният "София филм фест на брега" стартира тази вечер с прожекцията на българския филм "Бащата" на тандема Петър Вълчанов - Кристина Грозева. Финалът на 9-ти октомври ще постави филмът "Сестра" на българската режисьорка Светла Цоцоркова. Бонус в програмата е излъчването на "Мера според мера" - 3 част на режисьора проф. Георги Дюлгеров. 104-минутният филм е реставрирано копие със субтитри на литературен български език. Част от него бе показан по време на премиерата на книгата "Биография на моите филми" с автор Георги Дюлгеров и редактор Игор Марковски. При срещата си със своите фенове режисьорът сподели своята мисия: "Да бъдат реставрирани българските филми, защото сега няма къде да се показват".

В рамките на Международния "София филм фест на брега" ще бъдат прожектирани 20 филма, както и няколко късометражни. По традиция ще бъде връчена статуетката "Сребриста чайка" на професионалното жури, както и на нейно  величество публиката.

От 10 години сайт "Черноморие" е медиен партньор на Международния "София филм фест на брега". Екипът на медията бе една от първите, които честити рождения ден на почетния гражданин на Бургас-  проф. Георги Дюлгеров, на 30-ти септември. Пожелаваме му много здраве, все така творчески устрем, дръзновение и борба за запазване и популяризиране на българското кино, както у нас така и в чужбина.