Folk

Folk

Фолклорни групи от украинското село Заря участват в концерт на 6 септември във Варна

с бесарабските българи от три години.

70 певци и танцьори от съставите "Янка" и "Камчик" ще гостуват у нас от 2 до 7 септември. За млади и стари това е голямо преживяване и те репетират усърдно за изявите си в отечеството, съобщи Елена Арнаутова- председател на Асоциацията на българите в Украйна за Саратски район, област Одеса. Заря- най-голямото, до скоро чисто българско село, с 5500 души население, попада в него. При преселението на българи преди 180 години то получило името Камчик заради родния Камчийски край на бегълците от турските зверства. Съседното село в Саратски район и до днес се казва Кулевча, по името на шуменското Кюлевча. 

Гостите от Украйна ще имат общи концерти с фолклорната формация „Детелина“, ръководена от Величка Трушева и в Дългопол. Там и в близкото село Аспарухово /Ченге/ те за пръв път ще търсят корените си със съдействие на читалище "Н. Й. Вапцаров" и общината. 89 фамилии в Заря имат съхранени родословни дървета отпреди преселението. За издирването и отпечатването на паметните знаци, за създаването на етнографска сбирка в Заря, за изявите на фолклорните формации активно се ангажира кметът на Заря Анатолий Узунов, който също пристига във Варна за 6 септември. 

Той ще се срещне с кмета на район "Вл. Варненчик" Добромир Джиков, един от спомоществователите за украинското гостуване. Помагат и много съмишленици и приятели, сподели Ясен Кръстев от "Детелина", заел се с организация на посещението в България. Съставите от Заря имат участие в предаването "От българско по българско" по телевизия "Скат" на 3 септември. Ще разгледат забележителностите на столицата и по обратния път към Варна ще посетят исторически места във Велико Търново, водени от н. с. Станка Димитрова от музея на Възраждането.

Младите хора от "Камчик" ще имат срещи с връстници от Второ СОУ "Неофит Бозвели", посетили Заря през юни. Сънародниците от Украйна ще са настанени в домове на варненските си приятели и ще скрепят сравнително новата традиция на разменени визити с общи концерти.

Днес+