Това е второто издание на форума. Снимки Хамалогика

Това е второто издание на форума. Снимки Хамалогика

Форум "Открито" нищи проблемите на общуването. Той се реализира за втора поредна година, като проект на читалище "Хамалогика". Първото му издание акцентира върху ролята на общностните пространства в един град и как такива места могат да бъдат средища на активното гражданско общество и да предоставят възможност на хората да учат повече за себе си и за света в една среда, където се развиват междуличностни умения, екологична осъзнатост и отговорност, емпатия.
Зад проекта тази година застава проекта на Община Бургас - "Бургас харесва младите", а медиен партньор е сайт "Черноморие".

Форум "Открито'2018" ще се проведе на 29-ти септември в експозиционен център "Флора", а темата е - "Аз, Ти и Те - стереотипи и бариери в общуването". Чрез различни игри, предизвикателства и дискусии публиката ще бъде вълечена в диалог за проблемите, които срещаме в общуването.
Заедно с гост-лектори от Национален младежки форум, училище "Френе", фондация "Смокиня", "Открити пространства" организаторите ще потърсят факторите, които въздействат на общуването в и извън социалните мрежи, причините за комуникационните бариери и как действат наложените стереотипи. В неформална среда и чрез иновативни подходи ще бъде разгледано общуването между поколенията и ще се търсят методи за справяне с различни комуникационни ситуации.
Програмата на форума е разделена на модули, които условно обединяват комуникационните бариери и стереотипи в три групи - "Лични", "Йерархични" и "Социални".
По време на дебатите по модул "Лични" ще бъдат раазнищени личните бариери, с които се борим в общуването; как се справяме с липсата на увереност и доверие; как да бъдем гъвкави и адаптивни; как да сме в синхрон с емоциите си и проявата им.
Модул "Йерархични" ще даде отговори на въпросите - "Как общуваме с авторитети в семейството, в училище, в работна среда и други?; как това се отразява на отношенията; какви проблеми възникват в такива ситуации и какви методи/техники можем да приложим, за да преодолеем и/или избегнем конфликт или лоша комуникация с хората,экоито по някаква причина стоят различно от нашето ниво.
Модул "Социални" ще помогне на участниците ща разберат как общуваме в различен вид среда - приятелска, непозната, враждебна и др.; как се свързваме с другите хора; как живеем в общност; как се разбираме с хора, които са различни от нас; как преодоляваме предразсъдъците и търсим искрено общуване; какво ни пречи да разбираме другите и да комуникираме с тях.
Важен аспект при реализацията на форума е включването на младежи в подготовката и работния процес. Екип от младежи-стажанти, воден от ментор, работи в продължение на 3 месеца по избора и разработването на темата, програмата, подбора на лектори и партньори, привличането на младежка аудитория. Стажантите са обучавани на практика (учене чрез правене) в методологията на организиране на събитие от такъв мащаб и всички свързани с това дейности. Те се запознават и с метода на дизайн мисленето и се научават да го прилагането като начин на работа (дизайн мисленето е широкоспектърен и радикален подход към иновациите, който поставя в центъра човешкия опит и преживяване (Human-Centered Design, HCD).

Галерия