Доволни сме от резултата и от това, че имаме кмет на първи тур, каза Андрей Рунчев (четвъртият отдясно наляво). Снимка Архив Черноморие-бг

Доволни сме от резултата и от това, че имаме кмет на първи тур, каза Андрей Рунчев (четвъртият отдясно наляво). Снимка Архив Черноморие-бг

"Доволни сме от резултата, който постигнахме и това, че имаме кмет на първи тур. Ще бъдем с най-голямата група в Общинския съвет в Бургас. Имаме ядро, което ще подсигури реализацията на добрите идеи на общинска администрация", коментира пред "Черноморие" резултатите от местния вот Андрей Рунчев - общински председател на ГЕРБ - Бургас.

Партията успя да спечели 19 мандата в местния парламент на Бургас и напрактика е с най-голямата група. Далеч зад нея са "БСП за България", ПП-ДБ и "Възраждане" с по четирима съветници, както и останалите, които имат по трима, двама или един свой съветник.

Вижте кои 51 съветници влизат в местния парламент на Бургас

На местните избори в община Бургас ГЕРБ получи 18 006 гласа или 35.81%. Избирателната активност на 29-ти октомври бе ниска - 35.98%. За сравнение преди четири години ГЕРБ имаше подкрепата на 43.21% от избирателите или 27 541 гласа при активност от 41.71%. Реално сега партията губи 9 535 гласа.

"Факт е, че имаме спад на гласовете, но причините са комплексни", коментира общинският председател на партията в Бургас. Според Андрей Рунчев, загубата на тези гласове се дължи на ниската избирателна активност и на многото невалидни бюлетини, пуснати за кандидатите за общински съветници от листата на ГЕРБ. Много от хората са посочили преференция, но не са зачеркнали партията и това автоматично прави гласа им невалиден.

"Ако знаехме, че ще се гласува само с хартиена бюлетина, щяхме на направим друга кампания. Ние заложихме на преференциалната кампания за общински съветници. Явно не всеки е успял да обясни, че трябва да се гласува и за партията, и преференциално. Имало е хора, които са искали да подкрепят нашите кандидати, дали са своята преференция, но не са отбелязали партията, което не води до нищо", допълни Андрей Рунчев.