DSC_8733

DSC_8733

Инджов стана кръстник на поетеса - юрист

на литературната награда за поезия на името на Христо Фотев. Юристката - поетеса впечатли журито и особено писателя, преводач, философа Инджов с последната си книга - "Анамнезис морби" (История на заболяването). Отличието се връчва в навечерието на празника на Бургас - 6-ти декември, когато Православната църква почита свети Николай Чудотворец. И този път писатели, поети, културтрегери, кметът Димитър Николов и заместникът му Йорданка Ананиева присъстваха на обявяването на литературните призове.

DSC_8712DSC_8697

Елка Стоянова получи плакета Христо Фотев в оспорвана напревара. Инджов с чувства за хумор обясни, че от днес Елка трябва да носи псевдомина Елка Приморска, защото досегашната й фамилия Стоянова се среща често. Според него, Приморска ще добие повече популярност. Репликата на шегата върна и Елка, като обеща като кръстник да го дари с риза според обичаите. Отличието се дава на авторката за втората й поетична книга 

"Анамнезис морби" (История на заболяването).

По традиция в навечерието на Никулден бяха връчени и плакет за художествена проза на името на Петко Росен. За първи път се даде отличието за дебютна книга на Антон Фотев за книгата му "Разсторг". Плакет "Петко Росен" получи и колегата журналист Георги Ингилизов. Отличието се връчва да авторския му сценарий за документалния филм "Знаел ли бедни ми рибарю?" с режисьор проф. Георги Дюлгеров и оператор Христо Димитров - Хиндо.

Вълнуващо за всички присъствали на днешната церемония в община Бургас бе обявяването на носителя на голямата литературна награда "Златен Пегас" за цялостно творчество и за принос в развитието на културата на града. Отличието, което се присъжда през две години получи колегата журналист и писател Атанас Радойнов. "До последно не знаех, че ще бъда носителя на "Златен Пегас". Защото още пет човека бяха номинирани", каза пред сайт Черноморие Радойнов. Според него, не е важно дали е получил наградата, а това че неговото име е след имената на проф. Димитър Аврамов, Христо Фотев, проф. Михаил Неделчев - носители на голямото отличие на община Бургас.