Целта на Щаба е да тества по 7 000 души на седмица. Снимка Министерски съвет

Целта на Щаба е да тества по 7 000 души на седмица. Снимка Министерски съвет

27 000 PCR теста за корона вирус са направени до този момент. Целта ни е да правим по 7 000 PCR теста на седмица, което право по 1 на всеки 1000 български граждани, каза проф. Тодор Кантарджиев - шеф на Националния център по заразни и паразитни болести на редовен брифинг на Националния щаб за борба с корона вируса.

Тестването продължава в три основни групи:

- медици на първа линия, работещите в до болничната помощ, в Спешна помощ;

- хора с белодробни заболявания, които се лекуват в болница или са на домашно лечение, като с превес са хората с пневмония;

- трудови колективи, които са важно звено в индустрията.

В цялата страна има 400 микро и генетични лабораториии, като 18 работят с PCR тестове. "Има лаборатории в почти всички областни центрове в страната", допълни проф. Кантарджиев.

С бързите тестове се установява наличие на антитела. Това се доказва с налични игг и игм антитела. "При игг антителата става ясно, че човек е бил в контакт с корона вируса или с друг вирус. При игм антитела корона вирусът все още се отделя и тогава той се потвърждава с PCR тест", каза още проф. Кантарджиев.

Осен това се изследва и кръвта на пациенти, на които се правят кръвни изследвания, като по този начин е вижда как се движи безсимптомно вируса между нас.

От 334 тествани жители на Банско, 24 имат антитела

При 9 от 1 016 теставани полицаи има антитела, епидемията е под контрол

2 555 са изследвани в Бургас, 18 души са с изградени антитета