ROC

ROC

Норвегия дава 1 млн. лв. за проект на Бургас

която захранва две училища - СОУ "Константин Петканов", ОУ "Елин Пелин", ОДЗ №1 "Морска звезда" и градина "Чайка". Средствата са осигурени по програма на кралство Норвегия, Исландия и Люксембург и са предназначени за проекти, свързани с енергийната ефективност и възобновяема енергия. Общият размер на средствата е 20,5 млн. лева и те са отпуснати на Министерството на енергетиката. От тях ще се възползват 32 общини, сред които и Община Бургас. Тя спечели проекта за ремонт на Районната отоплителна централа.

Договорите бяха подписани днес от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в присъствието на посланика на Кралство Норвегия в България Н. Пр. Гюру Катерина Викьор, представители на Министерството на петрола и енергетиката на Норвегия и офиса на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова връчи договора на зам.-кмета по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева. Партньори на Община Бургас по проекта са "Технически Университет - София - Технологии" ЕООД и фирма "NORSK ENERGI" - Норвегия.
Дейностите в проекта включват подмяна на съществуваща отоплителна централа с нова, която да работи с дървесни пелети, доставка и монтаж на два броя стоманени водогрейни котли за изгаряне на биомаса, преустройство на сградата с изграждане на склад за дървесни пелети със запас за поне седем дни, гориво-подаващи механизми за транспортиране на пелетите и обучение на персонала за работа с новата система.
Отоплителната централа в "Меден рудник" е от "затворен" тип,  оборудвана с 3 котела с обща инсталирана топлинна мощност е 6 988 kW.
"Реконструкцията няма да започне преди края на предстоящия отоплителен сезон, заради дългите процедури, които предстоят. Ще предложа Община Бургас да отдели средства от бюджета за следващата година, за да бъдат сменени тръбите, които свързват централата с училищата и градините. Такава подмяна не е предвидена в проекта", каза за Черноморие заместник-кметът Йорданка Ананиева.

Галерия