Мрачно и с превалявания ще бъде времето в цялата страна. Графика НИХМ

Мрачно и с превалявания ще бъде времето в цялата страна. Графика НИХМ

Облачността в неделя ще е значителна. Започналите от северозапад валежи от дъжд до края на деня ще обхванат и крайните югоизточни райони, там ще са придружени и с гръмотевици. На места в Източна България количествата ще са значителни. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-северозапад, след обяд в югоизточните райони ще е от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Привечер и през нощта срещу понеделник дъждът в източната част на Дунавската равнина и планинските райони ще преминава в сняг, там ще се образува тънка снежна покривка и ще има условия за виелици и навявания. Вечерта от северозапад валежите ще спират. Със застудяването температурите ще се понижават и ще са с обратен дневен ход; към 14 часа ще са от 5°-6° в северозападните райони и София до около 20° в югоизточните, където преди обяд ще продължи да духа югозападен вятър.

В планините ще бъде облачно с валежи предимно от сняг, под 1800 метра от дъжд, в края на деня и на по-малка височина. По-значителен снеговалеж се очаква вечерта в Централна и Източна Стара планина. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен. С него ще нахлува студен въздух и след обяд температурите значително ще се понижат. Максималната на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 4°.

Над Черноморието ще е предимно облачно и след обяд ще завали дъжд, който през нощта срещу понеделник на отделни места ще се примесва със сняг. Ще духа умерен и временно силен югозападен вятър, който по Северното Черноморие още преди обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максимални температури: 14°-20°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.