Изложбата ще бъде открита на 10-ти юли. Снимки Лина Главинова

Изложбата ще бъде открита на 10-ти юли. Снимки Лина Главинова

24 часа остават до откриването на изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история". Тя е подредена на трите етажа във фойаетата на Държавна опера - Бургас. Първите посетители ще прекрачат прага на Операта на 10-ти юли в 16.00 часа. Експозицията може да бъде разгледана всеки ден от 10.00 до 22.00 часа до края на септември.

Повече от 100 експоната пресъздават с максимална точност гробницата на фараона, останал в историята като "детето цар". Предметите са групирани в няколко тематични къта - "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", "Златният трон" - наричан още "Шедьовърът на стаята", "Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар".

Специално осветление и музика ще създават у посетителя усещането, че се разхожда в света на древните египтяни - едно общество, което е изповядвало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

Представените експонатите са копия на автентични находки. Изработени са от компанията "Horus Limited". Това е първата сертифицирана от Министерството на антиките в Египет фирма, която произвежда реплики на оригиналите. В изложбата в Бургас са представени точни копия на артефактите, които могат да се видят в Египетския музей в столицата Кайро.

Билети се продават на място. Цени: редовен билет - 16 лева; ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 10 лева; деца до 7 години, задължително с придружител - безплатен вход.

Галерия