След полетът от Тенерифе, Жана се е прибрала от София до Бургас с влак. Снимка Личен архив

След полетът от Тенерифе, Жана се е прибрала от София до Бургас с влак. Снимка Личен архив

Само за броени дни Испания се нареди на второ място в черната класация на страните в Европа по брой заразени с корона вирус. В момента цифрата там е 35 136. Смъртните случаи вече са 2 311, а оздравелите са 3 355.

Репортери на сайт "Черноморие" продължават да се свързват с бургазлии, които живеят в различни европейски страни. Чрез техните разкази и снимки ще дадем възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва там във връзка с разпространението на корона вируса.

Историята на бургазлийката Жана Пенчева е малко по-различна. Тя е артист на свободна практика в сферата на съвременния танц и хореография. В началото на епидемията с корона вирус в Испанията бургазлийката заминава за Тенерифе по покана на институт "Аудиторио де Тенерифе" и Тенерифе Лав, за да работи заедно с международен екип по нов проект. Това се случва преди да бъде обявено извънредното положение в Испания на 13-ти март.

Тенерифе е вулканичен остров в Атлантическия океан и се намира на около 300 км западно от бреговете на Африка и на 1250 км югозападно от континентална Испания. Той е най-големият и населен от канарските острови с площ от 2034 km² и население 904 713 души, според данни от 2018 година.

”Когато заминахме за Тенерифе, не беше обявено извънредното положение в Испания. Практически няколко дни след като пристигнахме бяхме поставени под карантина. Заедно с колегите ми работихме в изолация в нашите апартаменти. Без социализация, след като отпаднаха всички публични събития”, разказа Пенчева.

През цялото време на престоя си там е била в контакт с посолството ни в Мадрид и консулството в Барселона. „Срещнах подкрепа и от двете места, но служителите там не знаеха как да решават казусите на хората. При мен беше добре, че зад моето пътуване стои културен институт, който се погрижи за прибирането ми. Полети се отменяха на всеки час. Трябваше да се прибера възможно най-скоро. В крайна сметка на 21-ви кацнах в София.  На летището попълних карта с лични данни и подписах документ, че ще бъда под карантина, която ако наруша, плащам глоба. Попитах, защо не ни правят тестове директно от летището, а и като цяло да тестват населението, по примера на Германия. Отговориха, че и те имат желание, че искат да тестват и себе си, но нямат ресурс”, разказва още Жана. След това обаче започна трудното – как да стигне до Бургас.

Екипирана с маска и ръкавици, които не сваля по време на целия път се добира до централна жп гара. Жана решава, че именно железопътния транспорт е най-безопасен и сигурен, за да се прибере у дома в Бургас. За жалост обаче се сблъсква с липсата на всякакво разбиране от страна на персонал, както и на липса на елементарни хигиенни нужди. "Как да си миеш ръцете постоянно като на гарата, където има толкова много хора няма нито тоалетна, нито сапун?", все още се чуди Жана. На гишето за билети е казала, че се връща от чужбина и иска да е сама в купето, тъй като може да е заразена и да не предададе заразата. Отговорът който получила бил: "Нямаме такива разпоредби, ама спокойно няма много хора да пътуват".

Докато е била в Тенерифе Жана е усещала съпричаст и разбиране от страна на хората и властите. Никой никого не съди. „А тук това е целта, да се посочи кой е виновникът. Тези, които идваме от чужбина, а в моя случай от работа ли?. Ние сме виновниците и носим заразата към чиста България, така се оказа”, допълни с огорчение Пенчева.

Следващите 14 дни тя ще е под карантина и с особена решителност заявява, че ще я спазва стриктно.

В разгара на пандемията с корона вирус, българин избра да остане в UK

В Белгия яслите са отворени, освободените от работа с помощи за безработица

В Норвегия с извънредно положение, децата учат дистанционно

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Във Великобритания затварят училища от днес, отменят концерти

Тъжен и празен е днес Париж

В UK ограничиха покупките на храни, правителството с първи мерки