0060

0060

Тролейбусната линия в Бургас става 23 км., пускат я през юли

и отново "Меден рудник" става 23 километра.

Новата тролейбусна линия ще бъде пусната в средата на юли. В момента се довършва монтирането на 25 стълба за контактната мрежа на новото кръгово движение на пътен възел "Бургас - Меден рудник - Созопол". След като те бъдат поставени и мрежата възстановена, ще се възобнови и движението на тролеите.

Първа копка за разширението на тролейбусното трасе бе направена на 16 декември м.г., с изпълнител фирма "Трейс Бургас".

По проекта е изградена контактна мрежа по съществуващи и по нови 91 стълба, нова кабелна мрежа за захранване на трасето и реконструкция на уличното осветление.

По удължената тролейбусна мрежа ще се движат две линии с номера 1 и 2.

Тролейбусна линия 1 ще преминава по досегашния маршрут и ще се обслужва от 06 до 20 часа като и делничното, и празничното разписание предвижда движение на тролеите на интервал от 15 минути.

По новоизграденото трасе ще се движи тролейбусна линия 2, чийто маршрут е: автостанция "Меден рудник" - бул."Захари Стоянов" - бул."Иван Вазов" - жп гара - бул."Булаир" - бул."Демокрация" - ул."Дунав" - бул."Стефан Стамболов" - бул."Сан Стефано" - ул."Христо Ботев" - бул."Иван Вазов" - стадион "Черноморец" - бул."Захари Стоянов" - ул."Въстаническа" - автостанция "Меден рудник".

В делничните дни линията ще се обслужва от 04,40 ч. до 23 ч. В периода от 04,40 ч. до 06 ч. тролеите ще се движат на 20 минути, от 06 до 20 ч. на 9-10 минути, от 20 ч. до 21 ч. на 15 минути, от 21 ч. до 22 ч. на 20 минути и от 22 ч. до 23 ч. на 30 минути. В празничните дни разписанието е: от 05 ч. до 06 ч. на 20 минути, от 06 ч. до 21 ч. на 15 минути и от 21 до 23 ч. - на 20 минути.

Във връзка с предстоящото поставяне на маркировка на удължения участък, както и за да не се затруднява движението на тролеите, се призовават гражданите да не паркират напряко по бул. "Демокрация". По протежението на булеварда са разчертани места за паркиране на автомобилите надлъжно – покрай бордюра. Като паркират по този начин водачите ще осигурят възможност както за спокойна работа по маркирането на уличното платно, така и за безопасно и безпроблемно движение на тролеите.

С новоизграденото трасе се предоставя по-удобна транспортна връзка за жителите на комплекс "Меден рудник" с района на Морската градина и Централна градска част. Осигурява се и възможност на учениците от гимназиите в района на "Демокрация" и "Стефан Стамболов", както и на студентите от Бургаския свободен университет, да стигат дотам директно.

В Бургас старата контактна мрежа на този вид транспорт е правена преди 22 години.

Разширението на тролейбусната мрежа е съгласувано с проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас" и не влиза в конфликт с него, тъй като Европейската комисия толерира използването на електротранспорта като най-безопасен за екологията.