Проектите на жилищните сгради, входирани в МРРБ от страна на Община Царево са в резервния списък

Проектите на жилищните сгради, входирани в МРРБ от страна на Община Царево са в резервния списък

Нито един проект за саниране на жилищна сграда в Царево не е одобрен по първия етап на програмата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството - "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I" в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз. В мерки за повишаване на енергийната ефективност на тези блокове ще бъдат вложени 1 128 694 945,76 лева.

За първия етап за община Царево са предвидени 15 000 000 лева. Нито един блок обаче не е избран да бъде саниран със 100% безвъзмездна финансова помощ по програмата. 16 блока са включени в резервния списък, като за санирането им ще са необходими 6 550 932,37 лева.

Сдруженията на собствениците на тези одобрени 16 сгради могат да подадат документи за участие във втория етап на програмата. За него е предвиден бюджет в размер на 282 470 400 лева. Одобрените сгради за участие в този етап на процедурата сгради ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ. Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие чрез собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта. Документите за кандидатстване се подават отново чрез общинските или районните администрации. Допустими за участие и тук са всички многофамилни жилищни сгради в страната, управлявани по реда на ЗУЕС и проектирани преди 26 април 1999 г. Крайният срок за кандидатстване е 16.01.2024 г., като в случай на липса на достатъчен интерес и подадени проекти на по-малка стойност от предвидения бюджет се предвижда срокът да бъде удължен до края на месец февруари 2024 г.