По Черноморието днес ще бъде по-прохладно и с температури под 30°. Снимка Петя Добрева

По Черноморието днес ще бъде по-прохладно и с температури под 30°. Снимка Петя Добрева

В първата половина на юли времето ще бъде предимно слънчево време, но и с купеста облачност след обяд, главно над планинските и източните райони. Там ще има и краткотрайни валежи. Температурите ще са високи, максималните - между 33° и 38°. В събота краткотрайни валежи и гръмотевици ще има на повече места в западната половина от страната; възможни са и локални интензивни явления и градушки. Температурите ще се понижат. На изток ще остане предимно слънчево, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Днес и в началото на следващата седмица вероятността за краткотрайни следобедни валежи намалява - само на изолирани места, главно в планинските райони в Западна България, ще превали. Температурите отново ще се повишат и дневните на места в низините ще достигат 36°-38°. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони - със слаб, след обяд до умерен вятър от изток-североизток, по Черноморието ще бъде по-прохладно и с температури под 30°.

Към средата на първото десетдневие от запад към страната ще приближи атмосферен фронт, въздушната маса ще се лабилизира. Повишава се вероятността, отначало в Западна България, а впоследствие и на изток, за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, валежи, гръмотевични бури и градушки. Със северозападен вятър ще започне и понижение на температурите. До края на десетдневието и в началото на второто въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за валежи, гръмотевични бури и градушки - повишена. Температурите ще се понижат още.

В края на 15-дневния период ще започне стабилизиране - ще бъде с повече слънчеви часове и превалявания на по-малко места, главно в западната част от страната, ще са и с по-малка интензивност. Температурите ще започнат да се повишават.