Стартирането на дейностите по основния ремонт на Аспаруховият мост във Варна е една от двете най-значими задачи, които са планирани за изпълнение през настоящата 2024 година, каза министър Цеков (на преден план). Снимка Община Варна

Стартирането на дейностите по основния ремонт на Аспаруховият мост във Варна е една от двете най-значими задачи, които са планирани за изпълнение през настоящата 2024 година, каза министър Цеков (на преден план). Снимка Община Варна

Предстои съвместна среща с агенция "Пътна инфраструктура" за сключване на споразумението с Община Варна за основния ремонт на Аспаруховия мост и осигуряването на средствата. Това каза днес кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в Областна администрация – Варна.

"Стартирането на дейностите по основния ремонт на Аспаруховият мост във Варна е една от двете най-значими задачи, които са планирани за изпълнение през настоящата 2024 година", заяви министър Цеков на брифинг, след срещата, в който участие взеха и председателят на Управителния съвет на АПИ - инж. Ясен Йорданов, както и изпълнителният директор на "Български ВиК холдинг" ЕАД инж. Лозко Лозев.

При областния управител проф. Андрияна Андреева заедно с народни представители от региона се обсъдиха предстоящото проектиране, ремонтът и укрепването на моста. Финансирането е по линия на АПИ, но в проекта се залагат и дейностите, които са задължение на общината – парапети, тротоари, спирки на градския транспорт, велоалея, осветление и др. Министърът  подчерта, че текущите ремонти за поддържане на настилката на моста ще бъдат извършени планово през настоящата година, а за проектирането му и за основния ремонт догодина ще бъде сключено споразумение между МРРБ и Община Варна. То ще е за конструктивно укрепване на колоните на Аспаруховия мост, тъй като съоръжението не отговаря на съвременните изисквания за земетръс. От АПИ бяха категорични, че ремонтите ще се извършват поетапно, без да се затваря движението по моста.

По отношение на Втория Аспарухов мост министър Цеков заяви, че е предвиден като първа фаза на планираното строителството на автомагистрала "Черно море" и по–далечния обходен път на Варна в направление Белослав. Той посочи още, че се възобновява строителството на забавените две години недовършени лотове на автомагистрала "Хемус". Дейностите ще бъдат извършвани планово в подходящи времеви интервали, стана ясно още.

"Предвидени са основни ремонти  на 80 км пътни участъци от Дюлински и Айтоски проходи, които са в напреднал етап", уточни председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов.

"Стартирането на два нови проекта за скоростни пътища в региона също е приоритетите през настоящата година", подчерта министър Цеков. Едната скоростна отсечка ще свърже Варна и Дуранкулак, а другата е от Морската столица през Добрич към Силистра. Планирано е първо да бъде възложено разработването на проект с инженерно-геоложки проучвания. Финансирането на проектите ще бъде осигурено от АПИ.

"Предвидено е да бъдат инвестирани над 130 милиона лева във ВиК-сектора във Варненска област до края на 2026 г.", заяви на срещата изпълнителният директор на "Български ВиК холдинг" ЕАД инж. Лозко Лозев. Инвестирането на средства ще стане на две фази, в това число и средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Министър Цеков обеща да се инициира обследване и проучване на свлачищата във Варненски регион с цел да се предприемат адекватни мерки и да се пристъпи към изготвяне на мащабен план за брегоукрепване. Министърът обяви още, че над 500 милиона лева ще бъдат инвестирани в област Варна през следващите години.