Рим никога не е бил толкова празен и тих. Снимки Росица Мирчева

Рим никога не е бил толкова празен и тих. Снимки Росица Мирчева

Най-сетне добри новини от Италия, където случаите на заразени с ковид 19 започват да намаляват. Така започва разговора ни с Росица Мирчева, която живее в италианската столица Рим. Страната е вече на трето място по заболеваемост със 135 586 заразени, САЩ и Испания са с повече болни. Засега обаче не се мисли за по-либерален режим, навън се излиза само с декларация и то до аптека, магазин или месторабота. Едва когато новите случаи са един или два за денонощие, може да се мисли за падане на забраните и то поетапно. Италианците се надаяват, ако положителната тенденция се задържи, юни месец да се прегърнат навън.

Репортерите на "Черноморие" вече четвърта седмица продължават да ви информират как различните държави се справят с пандемията благодарение на разказите на бургазлии, които живеят в засегнатите държави.

"От 10 март не съм излизала от вкъщи. Съпругът ми ходи да пазарува и то не всеки ден. Ние живеем в 28 квадрата апартамент и добре, че имаме голяма тереса, на която мога да излизам на въздух. Откакто започна всичко се чувам постоянно с близки и приятели от различни краища на света. В момента, в който светът разбра за болката на Италия, телефонът ми прегря от обаждания", разказа Росица.

Именно солидарност е думата, която най-добре пасва на случващото се на Ботуша. В знак на съпричастност в началото на епидемията хората излизаха на терасите си, пееха и ръкопляскаха на медиците. Сега обаче това не се случва, заради многото жертви, а призивът е да се запази мълчание.

Росица каза, че Рим е празен, а хората се стреснати и пазят другите и себе си, стоейки си у дома. В същото време бързо са се сформирали доброволчески отряди, които помагат на най-уязвимите. Често могат да се видят оставени пакети с хранителни продукти предназначени за бездомните.

Църквата е много ангажирана и нейни представители раздават храна. Тепърва започва и изплащането на помощи, които правителство е обещало. На работниците, за да не бъдат те съкратени, държавата ще поеме 80% от заплатата, а обещанието на премиера Конте е наемите на обектите на средния и дребен бизнес да бъдат поети на 60%. Има и парични помощи за храна като всички заявления се подават онлайн. Желаещите са толкова много, че в деня в който системата е била отворена за подаване на документите, сървърът блокира. Бил е претоварен, защото подадените заявления само за секунда достигат 1 000.

Икономическите загуби за Италия ще са милиарди евро, но живота е преди всичко, а страхът се вижда в очите на мнозина.

"Колкото и да е трудно да срещнеш сега хора по улиците, когато това все пак стане, човекът или сменя посоката, или отива на другия тротоар. Всички ни е страх да не се заразим. Виждала съм от тересата хора, които чакат на опашка на отстояние 3 метра – дистанция, която е много повече от колкото е нужно. Италианците са много сърдечни и комуникативни. Те са свикнали да се целуват всеки път за поздрав и затова е трудно сега. Трудно е да видиш град като Рим толкова празен и пуст. Още си мисля, че сме участници в някакъв филм", казва Росица. Като много италианци и тя смята, че правителството е закъсняло с мерките и късно са затворили границите между отделните провинции. Когато това все пак става, стотици са избягали към родните си места на юг и така разнесли заразата. Северна Италия, където е пикът на заразата е икономическият център на страната и много хора изкарват прехраната си там.

Въпреки че жертивите, които страната дава са хиляди (починалите са 17 127 души), трудно може да се каже, че има психоза. Оздравелите вече са 24 392 души.

В Италия броят на тестваните за корона вирус са 10 870 души на 1 млн. население. Досега са тествани 657 224.

В Италия брифингът, на който се дава информация за заболеваемостта, е веднъж дневно – към 18 часа. "Постоянно се говори как е нужна информация, и то тя да е правилна и достоверна, но без да се насажда паника", посочи Росица. Тя трудно ще забрави изявлението на албанския президент (Албания, наред с Китай, Куба и Русия, е една от страните, които първи изпращат помощ на Италия б.аб), който припомня как Италия е помогнала на страната му след последното опустошително земетресение. "Италианците са малко сърдити на Европа, че им обърна гръб в началото и в същото време никога няма да забравят помощта, която им се оказва сега", споделя още Росица. 

В Бостън все по-често се виждат животни по улиците, вместо хора

В Саксония разходката и спортът в парка не са забранени

Галерия