Любен Дилов - син (вляво), Георги Маринчев (в средата) и Драгомир Стефанов подеха през 2021 г. кампания за възстановяване на Кръвния център в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Любен Дилов - син (вляво), Георги Маринчев (в средата) и Драгомир Стефанов подеха през 2021 г. кампания за възстановяване на Кръвния център в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

След 25 години Бургас отново ще има Кръвен център. Народното събрание гласува днес в бюджета за следващата година сумата от 5 млн. лева за възстановяването на центъра, което от жизнено важно значение за града и областта. "Изключително сме доволни от този факт, защото преди две години заедно с нашия почетен председател и депутат от групата на ГЕРБ - Любен Дилов - син започнахме кампания за възстановяване на Кръвния център", коментира пред "Черноморие" Георги Маринчев - зам.-председател на партия "Движение Гергьвден" и настоящ общински съветник в местния парламент на Бургас.

Бургас е имал Кръвен център преди четвърт век. В края на 2020 година ръководството на УМБАЛ заедно с Община Бургас, РЗИ и Областна управа започнаха кампания за издаване на разрешително от страна на Министерството на здравеопазването за създаването на Кръвен център в Бургас. Същото това Министерство, което е закрило общо 23 Кръвни центъра в страната преди 25 години.

Бургас е имал Кръвен център преди 22 г., УМБАЛ иска да го възстанови

След разговор с кмета на Община Бургас Димитър Николов, каузата бе взета присърце и от "Движение Гергьовден", които от 2021 година работят усилено в тази посока.

С взетото днес решение в Народното събрание сагата с Кръвния център е на път да бъде разрешена. Броят  на кръводарителите в Бургас е вече рекордно висок. Бургас е на първо място по брой кръводарители от всички отделения в страната. Дарителите са повече от Стара Загора и Плевен, в които има Кръвни центрове с пъти в повече възможности и персонал. Дори в градове с кръвни центрове не се обслужват толкова много болници, колкото в Бургас – те са 11 към момента. Половината кръв, която се обработва в Стара Загора, идва от Бургас. С възстановяването на Кръвния център в Бургас кръвта вече ще се обработва тук и ще се ползва за нуждите на жителите на областта.