Паника сред жителите на Дъблин няма, но те трябва да спазват някои ограничения заради корона вируса. Лора Димитрова

Паника сред жителите на Дъблин няма, но те трябва да спазват някои ограничения заради корона вируса. Лора Димитрова

Много бързо разпространение на коронавируса наблюдаваме в последните дни. Броят на заболелите до този момент в света са 479 868 души. Оздравелите вече са 115 798 пациенти. У нас броят на заболелите вече е 243.

1 564 са случаите на заразени с корона вирус в Ирландия, 9 са смъртните случаи, 5 са вече оздравелите.

Репортери на сайт "Черноморие" продължават да се свързват с бургазлии, които живеят в различни европейски страни. Чрез техните разкази и снимки даваме възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва там във връзка с разпространението на коронавируса.

Ирландия засега е от по-слабо засегнатите от пандемията страна. Тази година обаче републиката посрещна националния си празник - Деня на свети Патрик със затворени пъбове. Това е една от мерките на правителството срещу разпространение на корона вируса.

"Тук не е толкова затегнато извънредното положение - затворени са заведенията, училищата и повечето хора си работят от вкъщи, но няма вечерни часове и засега е само препоръка да не се излиза. Транспортът работи, хранителните магазини са заредени и са отворени, макар че имаше лека истерия и презапасяване в началото, като не се знаеше точно какво ще се случва", разказа пред "Черноморие" бургазлийката Лора Димитрова, която от 12 години живее в ирландската столица Дъблин.

И в Ирландия, както и в България, десетки хиляди са останали без работа в резултат на затварянето на търговски обекти. Правителството обаче веднага е въвело нова социална помощ за безработни в размер на 203 евро седмично. Очаква се да бъдат замразени вноските по ипотеки, както и сметки, и наеми, но окончателното решение тепърва предстои.

"На работодателите могат да бъдат възстановени парите, които в следващите 6 седмици те ще изплащат на работниците си докато си стоят вкъщи заради вируса. Хора, които са освободени от работа или такива, които са на свободна практика и не могат да работят заради мерките в борбата срещу вируса, също могат да подадат заявка за тази извънредна помощ", обясни още Лора. 

Училищата в Норвегия ще останат затворени и след Великден

Правителството на UK праща SMS - Остани си вкъщи

В разгара на пандемията с корона вирус, българин избра да остане в UK

В Белгия яслите са отворени, освободените от работа с помощи за безработица

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Във Великобритания затварят училища от днес, отменят концерти

Тъжен и празен е днес Париж

В UK ограничиха покупките на храни, правителството с първи мерки

От Тенерифе до Бургас в разгара на пандемията от корона вирус

Галерия