Необичайно тихи и пусти са улиците на испанската столица Мадрид. Снимки Ангелина Горанова

Необичайно тихи и пусти са улиците на испанската столица Мадрид. Снимки Ангелина Горанова

533 021  са вече заболелите от корона вирус в световен мащаб. Броят на оздравелите вече е 124 388. В момента 5% от случаите са критични.

Репортери на сайт "Черноморие" продължават да се свързват с бургазлии, които живеят в различни европейски страни. Чрез техните разкази и снимки даваме възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва там във връзка с разпространението на коронавируса.

Испания е втората най-засегната от епидемията страна в Европа след Италия с 57 786 болни. Процентът на заразени се е увеличил с почти ⅕ и в болница са 27 хиляди души. Първият регистриран случай на Апенините бе на 31 януари. До фрапиращите цифри сега се стигна, след като правителството подцени вируса. Най-засегнати са столицата Мадрид и Барселона и обстановката се влошава.

Във вторник бе отчетен рекорд, след като загинаха 738 души. "Тази седмица здравните експерти очакват да достигнем пика в графиката на заболеваемост, след което дано болните намалеят. Вече 2 седмици сме затворени вкъщи. Както е навсякъде и тук смъртността при възрастните е най-голяма. В Мадрид има много старчески домове и има много случаи, в които лекарите идват твърде късно и откриват мъртви хората там", разказа бургазлийката Ангелина Горанова, която вече повече от 10 години живее в испанската столица.

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Подобно на България и в Испания много фирми от леката промишленост променят профила си и техните служители се преквалифицират. Големи модни брандове, които преди са шиели дрехи, днес вече правят защитни облекла и маски.

Предстои и мащабен скрининг на населението, защото правителството закупи много от бързите тестове.

"Тук на много места се изграждат полеви болници. Във Феерия де Мадрид има 5 халета, които са превърнати в болници. Тази седмица започнаха да настаняват там пациенти, които не са толкова зле", разказа още Ангелина.

Очаква се извънредното положение в страната да се удължи до 11 април.

Дъблин по време на корона вируса - без паника, но и без пъбове

Училищата в Норвегия ще останат затворени и след Великден

Правителството на UK праща SMS - Остани си вкъщи

В разгара на пандемията с корона вирус, българин избра да остане в UK

В Белгия яслите са отворени, освободените от работа с помощи за безработица

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Във Великобритания затварят училища от днес, отменят концерти

Тъжен и празен е днес Париж

В UK ограничиха покупките на храни, правителството с първи мерки

От Тенерифе до Бургас в разгара на пандемията от корона вирус

Галерия