След първоначалното презапасяване с продукти, сега магазините са заредени. Снимки Пламена Гайдич

След първоначалното презапасяване с продукти, сега магазините са заредени. Снимки Пламена Гайдич

43 938 са регистрираните случаи на заразени с корона вирус в Германия, починалите са 267, а оздравелите 5 673. 23-ма са болните в критично състояние, повечето заразени са в задоволително и средно състояние.

Репортерите на "Черноморие" продължават да ви срещат с бургазлии, които живеят в различни точки на света и чрез техните разкази от първо лице да споделят как се справят институциите в борбата с корона вируса.

Втора вълна на корона вируса очакват в Германия. Редица немски здравни специалисти прогнозират, че след като Китай възобнови производство и свали карантината, към Европа ще тръгне втора вълна на вируса. В столицата на Баварската провинция - Мюнхен новите случаи са 195 от последните два дни.

"Всички тук се надяваме, че най-страшното е минало, но ако наистина има втора вълна, ще е ужасно. И тук вирусолозите не са единни относно края на пандемията. При нас по-късно започна и засега резултатите са обнадеждаващи, но ако наистина има втора вълна… В момента на много места, не само в Бавария, се изграждат полеви болници. Слагат се болнични легла в халета, в които до скоро се провеждаха изложения. Немската държава прави всичко възможно да осигури и допълнителни респираторни апарати. Четох, че от медицинските университети взимат тези апарати, които са ползвали за обучението на студенти, за да ги дават в болниците. От магазините за уреди втора употреба също дават такива апарати", разказа Пламена Гайдич, която повече от 10 години е в Мюнхен.

И ако преди седмица забраната за излизане не се спазваше много - много и можеше да се видят младежи по парковете, сега това е изключение. В Мюнхен са мобилизирани значителен брой полицаи, които санкционират, тези които не се съобразяват с правилата.

"Чух, че са глобили една майка, излязла с децата си на детска площадка. Това е забранено и глобата е 200евро. Можем да излизаме на разходка със семейството, но да се събираме с приятели и познати - не. От два дни въведоха час, в който могат да пазаруват рисковите групи - възрастните и хронично болните. Все още се виждат нарушители, но те са много по-малко. Глобите стигат до 25 хиляди евро. Градът никога не е бил толкова празен, положителното е, че няма задръствания", допълни бургазлийката.

Тя обясни, че в Германия наистина се правят много тестове, с които се откриват заразените с корона вирус, но не всеки може да си направим подобен тест. Правят се на тези, които имат симптоми или са контактували със заразени.

Истерията за презапасяване с хранителни продукти затихна и в момента супермакетите са заредени, липсва само тоалетна хартия.

"За жалост се чуват информации за кражби и злоупотреби с лекарствени препарати в клиниките", допълва бургазлийката. 

В Испания тази седмица се очаква пик на заразени с корона вирус

Дъблин по време на корона вируса - без паника, но и без пъбове

Училищата в Норвегия ще останат затворени и след Великден

Правителството на UK праща SMS - Остани си вкъщи

В разгара на пандемията с корона вирус, българин избра да остане в UK

В Белгия яслите са отворени, освободените от работа с помощи за безработица

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Във Великобритания затварят училища от днес, отменят концерти

Тъжен и празен е днес Париж

В UK ограничиха покупките на храни, правителството с първи мерки

От Тенерифе до Бургас в разгара на пандемията от корона вирус

Галерия