Два важни избора определиха развитието на общините и страната следващите години. Снимки Архив Черноморие-бг

Два важни избора определиха развитието на общините и страната следващите години. Снимки Архив Черноморие-бг

Изборите за членове на Европейския парламент и вота за Общински съвет беляза отиваща си 2019 година в цялата страна. Бургас и региона не останаха в страни от политическите страсти. Основните партии използваха двата избора, за да преброят електората си и да разберат на каква подкрепа могат да разчитат преди парламентарните избори. Те ще се проведат през март 2021 година, ако не се стигне до евентуален предсрочен вот.

На европейските избори, които се проведоха на 26-ти май, гласоподавателите у нас избраха депутати от кои партии ще влязат в новия ЕП. Това са ГЕРБ, коалиция "БСП за България", ДПС, ВМРО и "Демократична България - обединение". Те си разпределят 17 мандата - 6 за ГЕРБ, 5 за "БСП за България", 3 за ДПС, 2 за ВМРО и 1 за "Демократична България". 

Само четири държави се нареждиха след България с по-ниска избирателна активност на вота за Европейски парламент. Това са - Словакия, Словения, Хърватска и Чехия (виж първата графика), сочат данните в сайта на Европейския парламент. Избирателна активност у нас бе 30,83%. Средната активност за Европейския съюз е - 50,95%. С най-висока активност са Белгия - 88,47% и Люксембург - 84,10%. Висока е активността в Австрия, Германия, Испания, Малта, Швеция, Франция, Румъния.

В Бургас и региона БСП се върна на политическата карта, като спечели изборите в пет от общо 13 общини.

ГЕРБ получи подкрепата на 29,50% или 33 031 гласа от всички избиратели в област Бургас, упражнили правото си на вот. До урните на 26-ти май отидоха 33,34%, което прави 114 549 души от имащите право на глас 357 096 избиратели в региона.
БСП получи 21,59% или 24 173 от гласовете. Червената партия обаче взема с малко над 3000 гласа повече в община Бургас в сравнение с предходните европейски избори, които се проведоха през 2014 година.

В Карнобат за БСП гласуваха 1 952 души, а за ГЕРБ - 1 328. Общият брой на избирателите в общината е 20 353, а броят на действителните бюлетини - 5 355.

В община Малко Търново червените получиха 334 гласа на европейските избори. За ГЕРБ са гласували 239 души. Гласоподавателите в общината са 2 688, а действителните бюлетини са 947.

В община Несебър "БСП за България" има 1 726 гласа на европейските избори срещу 1 667 за ГЕРБ. Имащите право на глас в общината са 19 628 души, а броят на действителните бюлетини е 5 926.

В община Созопол червените имат 1 010 гласа на изборите за Европейски парламент. За ГЕРБ са гласували 954. Избирателите в общината са 10 543, а действителните бюлетини са 3 351.

В община Сунгурларе БСП получи 595 срещу 467 гласа за ГЕРБ. Избирателите в общината са 10 032, а действителните бюлетини са 3 530.

Ниска, като цяло, бе и избирателната активност по време на местните избори в област Бургас. Изключение направиха няколко общини, където имаше завръзка. В деня на вота, който се проведе на 27-ми октомври, вниманието бе насочено към община Несебър, където кандидата за нов кметски мандат Николай Димитров участваше в надпреварата от ареста в София. Той бе арестуван в навечерието на изборите и срещу него бе повдигнато обвинение за купуване на гласове. Той успя да спечели убедително вота. На 11-ти ноември Димитров положи клетва, като бе докаран под конвой от София. Преди три дни новоизбраният кмет бе пуснат от ареста срещу парична гаранция.

В нощта на изборите соченият за победител Димитър Николов успя да спечели четвъртия си мандат начело на Община Бургас. Но загуби сериозна подкрепа в сравнение с изборите отпреди четири години. На вота в неделя Николов получи 45 751 гласа, което прави 65,95% подкрепа от всички упражнили правото си  на глас. Резултатите са на база на обработени 321 протокола от общо 336. Избирателната активност в община Бургас бе 40,55%. Това означава, че до урните са отишли 73 631 жители на общината от имащите право на глас 181 650 души. Още в ноща на изборите Николов обеща промени в екипа си. И месец по-късно бяха обявени имената на новите заместник-кметове в екипа на Николов - Весна Балтина и Диана Саватева. Балтина поема част от ресора на Руска Бояджиева, а Саватева смени Народното събрание с кабинета на зам.-кмет. Тя ще отговаря и за спорта, който бе ресор на другия напуснал екипа на Николов - д-р Лорис Мануелян.

Промени има и в два от Центровете за административно управление в Бургас. ЦАУ "Освобождение" поема Тодор Колев, а ЦАУ "Изгрев" - Мария Вълчева.

В Община Бургас ще бъде съзаден и нов отдел "Туризъм", който ще се ръководи от Радовеста Стюард.

А новия ОбС на Бургас отново ще бъде ръководен от жена. Съветгниците избраха за свой председател Севдалина Турманова, която беше зам.-областен управител и е професор в университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас. След местните избори в Бургас ГЕРБ остана първа политическа сила, но загуби мнозинството си. За сметка на това разчита на съветници от СДС, ДПС и "Заедно за Бургас".

В община Поморие си преизбраха Иван Алексиев за трети мандат. Интересен се оказва новия Общински съвет в града.

В община Созопол си избраха нов кмет - Тихомир Янакиев от БСП. След като се явява за пореден път на избори, той успя да ги спечели. Много различен е и новият местен парламент на Созопол, който ще взема решенията за бъдещето на общината през следващите четири години.

Без интрига минаха изборите в община Царево, където Георги Лапчев спечели убедително третия си мандат още на първия тур. ГЕРБ остава първа политическа сила в ОбС и разполага с нужното мнозинство.

И Димитър Германов спечели третия си мандат, но на втория тур на местния вот, но неговата партия ГЕРБ си осигури мнозинство от съветници.

Трети мандат спечели и кметът на Средец Иван Жабов, но и той отиде на балотаж, където стигна до победата.

Новият си мандат спечели и Илиян Янчев в Малко Търново, и Жельо Вардунски в Камено, и Георги Димитров Карнобат, и Васил Едрев в Айтос, и Исмаил Осман в Руен А в община Сунгурларе си избраха нов кмет - Стефан Кенов.

Какво от предизборните обещания ще изпълнят новите стари кметове и Общински съвети, ще стане ясно през следващите почти четири години, през които ще са начело на своите общини.

Галерия